«AM PUS PASIUNE ÎN TOT CE AM FĂCUT,
DAR ÎN ULTIMUL TIMP MĂ SIMT APATICĂ.

IZOFLAVONELE NU SUNT HORMONI
CE SUNT, DE FAPT, IZOFLAVONELE?

Izoflavonele se găsesc în concentrații adecvate numai în anumite plante. Calitățile remarcabile ale Trifoiului – roșu (Trifolium pratense) sunt cantitatea și combinația unică dintre cele patru izoflavone importante: formononetină, biocanină A, genisteină și daidzeină, care sunt deosebit de potrivite în această combinație pentru a avea o influență pozitivă asupra simptomelor din timpul menopauzei.

Izoflavonele sunt substanțe pur vegetale cu o structură similară cu cea a estrogenului. Acest lucru permite o interacțiune directă cu receptorii umani pentru estrogen. Ceea ce este special la izoflavone este funcția lor de modulare a hormonilor. Astfel, în organism pot avea efecte similare estrogenului, dar și efecte anti-estrogen, indiferent de gen, valorile estrogenului și etapa menopauzei:

  • În cazurile de deficiență de estrogen, izoflavonele se leagă de receptorii pentru estrogen și produc efecte similare cu cele ale hormonului feminin produs natural în corp, însă într-o formă mai ușoară.
  • Acești receptori sunt ocupați și în cazul unor valori crescute ale estrogenului. În acest caz, însă, estrogenii produși natural în corp nu se mai leagă de receptori.

Izoflavonele pot avea, așadar, un impact pozitiv asupra proceselor hormonale din corpul femeii. Au un rol important în toate cele trei etape ale menopauzei. Izoflavonele sunt deja semnificative în prima etapă a menopauzei. Pe durata menopauzei, receptorii de estrogen își pot reduce treptat acțiunea când nu sunt stimulați cu hormoni sau izoflavone. De asemenea, izoflavonele pot avea un efect protector împotriva unor consecințe pe termen lung, cum ar fi osteoporoza și bolile cardiovasculare.

Modified according to: Kuhl H (2001) and Randolph JF et al (2011)