«VREAU SĂ ÎMI EXPRIM FEMINITATEA ÎN TOTALITATE.
NU VREAU SĂ FAC COMPROMISURI»

MENOPAUZA

Debutul menopauzei poate varia foarte mult de la o femeie la alta, iar impactul pe care îl are asupra fiecărei femei este diferit. De asemenea, această etapă a vieții nu urmează același tipar pentru toate femeile și nici nu există un moment exact în care încep schimbările hormonale în organism.

Menopauza nu începe brusc, ci treptat.

La baza acestor modificări stau hormonii feminini. Aceștia funcționează în corpul nostru ca niște mesageri ce controlează și reglează procesele noastre metabolice. Hormonii sunt transportați prin intermediul fluxului sanguin către organele țintă specifice, legându-se de anumite celule, numite receptori. Legarea hormonilor de celule funcționează după principiul „lacăt și cheie”, adică fiecare hormon (cheie) se potrivește unui singur receptor (lacăt). Astfel, doar anumiți hormoni se pot atașa de celulele organului țintă, declanșând procese metabolice.

La o femeie, hormonii feminini estrogen și progesteron, printre alți hormoni feminini, controlează reproducerea, dezvoltarea foliculară, ovulația, formarea și eliminarea endometrului. Producția de hormoni sexuali se schimbă pe parcursul vieții, în special începând cu vârsta de 40 de ani. Pe măsură ce producția hormonilor de la nivelul ovarelor scade, se instalează menopauza.

Acest fenomen modifică durata, frecvența și intensitatea perioadelor menstruale, care devin neregulate la început și apoi dispar complet.

Modificări ale ciclului menstrual la începutul menopauzei:

  • Menstruații mai abundente sau mai slabe
  • Menstruații cu durate mai lungi sau mai scurte
  • Pete de sânge între menstruații
  • Cicluri menstruale mai scurte sau mai lungi

Perioada menopauzei (cunoscută și în termeni medicali drept „climacteriul”) poate fi împărțită în trei etape diferite.

Debutul menopauzei și durata acesteia diferă de la o femeie la alta.

Deși momentul apariției menopauzei este diferit de la o femeie la alta, etapele sunt aceleași pentru toată lumea: femeile intră mai întâi în etapa de premenopauză, urmată de perimenopauză, care este urmată în final de postmenopauză.

MENOPAUZA – CELE TREI ETAPE ALE PERIOADEI MENOPAUZEI CLIMACTERICE

Premenopauza
Aceasta începe cu aproximativ 5-10 ani înainte de ultima menstruație, de obicei între 40 și 45 de ani. Producția de hormoni scade treptat în această etapă și ciclul devine neregulat. De la vârsta de aproximativ 40 de ani, femeia prezintă primele semne sub formă de simptome relativ ușoare pe care poate să nici nu le observe. De multe ori femeile nici nu atribuie aceste schimbări începutului de menopauză. 

Perimenopauza
Aceasta începe cu un an înainte de ultima menstruație și încetează la un an de la ultima menstruație.

Postmenopauza
Aceasta continuă direct după perimenopauză și încetează în jurul vârstei de 65 de ani. Această etapă durează, în total, aproximativ 12 ani.